UP TO DIET - גיליון מספר 10 - ינואר 2022

UP TP DIET | 1.2022 -07- בחלב; HMOs מה- 55%–42% . ניטרליים שהם 1 . ניטרליים עם פוקוזילציות (עם חיבור של קבוצות 2 בחלב, למשל, HMOs מה- 55%–35% סוכר פוקוז) שהם המפורסם; FL'2 . חומציים (עם חיבור של חומצה סיאלית) שהם 3 בחלב. HMOs מה- 14%–12% משתנה גם הוא כמו החלב האנושי, HMOs הרכב וריכוז ה- בהתאם לשבוע שבו נולד התינוק ולשלב בהנקה, בשל המבנה הגנטי של האימא וכתלות במשתנים כמו מין ). הריכוזים 4 הילוד, עונת השנה, מיקום גיאוגרפי ועוד ( 25–20 הגבוהים ביותר בחלב נמצאים בקולסטרום עם גרם לליטר 15–5 גרם אוליגוסכרידים לליטר חלב לעומת .)3 חלב בוגר ( בחלבאם לארבעקבוצות, HMOs נהוג לחלקאתפרופיל הבהתאם למבנה הגנטי של האימא הקובע ייצור או איייצור של אוליגוסכרידים מסוימים בחלב. לרוב האימהות יש מבנה גנטי שמאפשר להן לייצר הרכב עשיר ומגוון אימהות 410 . במחקר חתך עדכני שכלל HMOs של מחקרי קוהורט בין-לאומיים, 11 מניקות ובריאות מ- מהאימהות יש את הפרופיל העשיר של 72% נמצא כי ל- .)4 ובהתאם את המבנה הגנטי השכיח יותר ( HMOs האימהות אלו מתחלקות בין שתי קבוצות מתוך הארבע, ומחקרים מראים כי בחלב שלהן בהשוואה לחלב של אימהות מהקבוצות האחרות, במשך כל תקופת ההנקה, בכלל HMOs נמדדו ריכוזים גבוהים יותר משמעותית של הדומיננטי והייחודי להן HMO שהוא ה- FL'2 ובפרט של ). וריאציות גנטיות אלו באוכלוסייה עשויות לשקף ככל 6( הנראה בחירת אבולוציה טבעית והן עשויות בסופו של דבר להשפיע על הסיכון למחלה בתינוק ועל גדילתו. עם זאת, תיתכן גם השפעה של גורמים סוציו-דמוגרפיים .)4 בחלב אם ( HMOs על השונות בהרכב הומהעושיםכשחלבאםאו הנקהאינםאפשרות? כאסטרטגיה טיפולית, תרומות חלב אנושי נחשבות לחלופה הטובה ביותר לחלב אם בין היתר לאור החשיבות אשר משפיע השפעה חזקה HMOs לפרופיל מלא של על בריאות התינוק יותר מאשר תיסוף של אוליגוסכריד בודד. עם זאת, במצב של תרומת חלב תתקבל תכולה HMOs מופחתת של רכיבים ביו-אקטיביים, וככל הנראה בכמויות כוללות ובהרכב יחסי שונים ממה שהתינוקות ). בשנים האחרונות 7 היו מקבלים מחלב אימהותיהם ( נעשה מאמץ רב להעמיד בנק חלב אם בארצנו. את המאבק להקמתו הובילה עמותת לה"ב (העמותה למען הפגים בישראל) וכיום בתנאים מסוימים אפשר לתרום חלב אם לבנק הלאומי לחלב אם של מד"א ומשרד .2020 הבריאות שנפתח רשמית באוגוסט היום מאושרים לתיסוף בתמ"ל שני אוליגוסכרידים, . מחקר קליני חדש בדק ומצא שתערובת LnNT ו- FL'2 5.75 מהנחקרים ביותר, בריכוז של HMOs של חמישה גרם לליטר בתמ"ל (קרוב לריכוז הנמוך שנמצא בחלב אם בוגר של כלל האוליגוסכרידים), בטוחה לשימוש ומתקבלת בסבילות טובה בתינוקות בריאים בחודשים ). כמו כן, תיסוף בסיבים תזונתיים 8 הראשונים לחייהם ( מאחר שהסיבים HMOs שמקורם במזון אינו תחליף לבעלי מבנה שונה לחלוטין ואינם מקנים את אותה הגנה .)9 ייחודית ( אי אפשר HMOs בשל המבנה הספציפי והמורכב של הלשכפל את הפרופיל המלא שלו בשיטות סינטטיות ולכן יש חשיבות במציאת מקורות חלופיים. בהשוואה Goat Milk לפרות וכבשים, אוליגוסכרידים בחלב עיזים הם בעלי מבנה ופרופיל Oligosaccharides (GMOs) דומים יותר לחלב אם אנושי, ובריכוז נמוך פי עשרים מחלב אם, גבוה פי ארבעה מחלב בקר, גבוה פי עשרה מחלב כבשים, והם ידועים כבעלי ריכוז דומה לחלב אם ). במחקר שבדק תמ"ל 10 של אוליגוסכרידים חומציים ( על בסיס חלב עיזים, נמצאו באופן טבעי 2 ו- 1 שלב HMOs חמישה אוליגוסכרידים שדומים מבחינה מבנית ל- . אוליגוסכרידים בחלב עיזים נמצאו FL'2 אנושי, כולל בעלי פעילות פרוביוטית וכמשפרים את תפקוד מחסום .)12 אפיתל המעי במודלים פרה-קליניים ( , להנקה יתרונות רבים וידועים, והפעם הכוכבים לסיכום , הסיבים התזונתיים האנושיים. HMOs העולים הם הכמו בכל רכיב תזונה שנחקר, יש לזכור שהמזון המלא, במקרה הזה חלב אם, עדיף על פני תיסוף. עדי טלאן אשר היא בוגרת תואר ראשון במדעי התזונה ודוקטורנטית במסלול ישיר במעבדה של פרופ' בטי שוורץ באוניברסיטה העברית בירושלים, במחקרים על ואולגיסכרידים בחלב. עדי היא מתמחה בבית HMOs חולים קפלן ומנהלת המדיה החברתית של בית הספר לתזונה באוניברסיטה העברית בירושלים. Adi.talanoo@gmail.com כתובת דוא"ל: רשימת מקורות 1. World Health Organisation (WHO). Discussion paper- The extension of the 2025Maternal, Infant and Young Child nutrition targets to 2030. 1–12 (2017). 2. Pediatr Clin North Am. 2013 Feb;60(1):49-74. 3. Front Immunol. 2021 May 24;12:680911. 4. Am J Clin Nutr. 2017 May;105(5):1086-1100. 5. J Agric Food Chem. 2018 Jul 11;66(27):7036-7043. 6. Int J Pediatr. 2019 Aug 4;2019:2390240. 7. J Hum Lact. 2014 Feb;30(1):54-61. 8. Nutrients. 2021 Aug 20;13(8):2871. 9. J Funct Foods. 2020 Sep;72:104074. 10. Trends Food Sci. Technol. 92, 152–161 (2019). 11. Br J Nutr. 2019 Aug 28;122(4):441-449. 12. Nutrients. 2016 May 6;8(5):267. )5( )11(

RkJQdWJsaXNoZXIy NjQ4MTM=