UP TO DIET - גיליון מספר 2 - יולי 2016

- 08 - פחמימות בסוכרת היריון: למה וכמה? R.D. B.Sc. ולנטינה לוריא, דיאטנית דיאטות דלות פחמימות לצורך ירידה במשקל ולשם טיפול במחלות שונות נהיו פופולריות מאוד בשנים האחרונות הן במדיה והן בקרב מטפלים שונים. לצד עלייה בשכיחות ההשמנה והסוכרת בקרב כלל האוכלוסייה ניכרת עלייה בשכיחות סוכרת היריון. כיום שיעור הסוכרת בהיריון בישראל בקרב נשים עומד על ונמצא במגמת עלייה. 7% מטרת ההתערבות בסוכרת בהיריון הינה שמירה על רמות סוכר מאוזנות בדם לאורך כל חודשי ההיריון, וזאת בכדי למנוע סיכון לאם ולעובר. לתזונה תפקיד מכריע; מהמקרים ניתן לאזן סוכרת היריון באמצעות 75%- ב תזונה מתאימה. לצריכת הפחמימות היומית יש את ההשפעה הרבה ביותר על רמות הסוכר בדם. מכאן נובעות ההמלצות המקובלות להגבלת כמות הפחמימות בתפריט. הכלל האומר "כמה שפחות – יותר טוב" לא נכון בהכרח במקרה זה. ההנחיות של ארגוני בריאות 175 ברחבי העולם לנשים עם סוכרת היריון הן לצרוך גרם פחמימה ביום בממוצע, מכל מקורות הפחמימות בתפריט: ירקות, פירות, קטניות, לחם ומוצריו, דגנים, תפוחי אדמה, מוצרי חלב ניגרים ועוד. על מה מבוססת ההמלצה? גרם פחמימות מבוססת על כמות 175- ההמלצה ל סוכר) המינימלית הדרושה למניעת תהליך =( הגלוקוז הנקרא קטוזיס אצל האם ואצל העובר. מוחנו, וגם מוחו של העובר, צורך גלוקוז כמקור אנרגיה. במקרים שהתפריט לא מכיל מספיק פחמימות או לאחר צום, הגוף מתחיל לייצר משומן "דלק חלופי" הנקרא גופיפי קטו. עלייה ברמת גופיפי הקטו בדם בשל תהליך ייצורם נקראת "קטוזיס". נשים הרות, עקב שינויים הורמונליים, מגיעות מהר יותר למצב של קטוזיס כאשר הן לא אוכלות

RkJQdWJsaXNoZXIy NjQ4MTM=