UP TO DIET - גיליון מספר 10 - ינואר 2022

UP TP DIET | 1.2022 -15- מרגע היוולדו. ההכרה בהשפעת המיקרוביום האלה על התפתחות האדם ועל מצבי בריאות וחולי התאפשרה רק בשנים האחרונות בזכות התפתחות הטכנולוגיה לקליטה של מסת נתונים עצומה כפי שישנה במיקרוביום ). חלק מהמידע שהתגלה בפענוח נתונים 4 ופענוחם ( אלו הוא שכמות הגנים של אוכלוסיות החיידקים שבמעי ). בשל סיבה 5 מכל הגנום האנושי ( 100 היא יותר מפי זו, ועדויות חזקות אחרות, נוהגים להתייחס למיקרוביום כאיבר חדש שהתגלה לאחרונה, וכמו כל האיברים שבגופנו, מתברר כי גם חיידקי המעי משפיעים רבות על תהליכים פיזיולוגיים ותופעות שונות. אחד מהמחקרים הראשונים והבולטים שהוכיחו את . חוקרים 2006 הקשר בין מיקרוביום להשמנה נערך בהשתילו חיידקי מעי מעכברים שמנים בקבוצת עכברים שעברו תהליך אשר הסיר מגופם כל חיידק או וירוס, כך שהיו סטריליים. קבוצה זו העלתה את מסת השומן שלה בצורה מובהקת. לעומתם, קבוצת עכברים סטריליים בעלת מאפיינים זהים קיבלה חיידקי מעי מעכבר רזה, באותם התנאים בדיוק, ואלה לא העלו את מסת השומן ). אפשר לתאר את המחקר הזה כמחקר 6 שלהם כלל ( פורץ דרך אשר עורר וסקרן את הקהילה המדעית לחקור עוד על השפעות המיקרוביום. חיזק את Nature מחקר נוסף שהתפרסם בכתב העת הקשר בין המיקרוביום לתהליך ההשמנה על ידי השוואה -- כמה המעי של כמות סוגי החיידקים במעי בני אדם היה מאוכלס בסוגים וזנים שונים של חיידקים וכיצד המגוון הרב השפיע על רכיבים פיזיולוגיים הקשורים בהשמנה. המחקר בדק את העושר החיידקי במעי של בני אדם. התוצאות הראו בבירור כי אנשים שיש 292 להם עושר חיידקי קטן אופיינו בהשמנה כללית גבוהה יותר, רמות שומנים גבוהות ועמידות לאינסולין. בהמשך ציינו החוקרים כי המשתתפים שיש להם מגוון דל של .)7 חיידקים במעי העלו עוד במשקל עם הזמן ( השפעת המיקרוביום על בריאות והשמנה קשורה ביכולת הפירוק והעיכול של רכיבים מהתזונה, והשפעת הרכיבים המופרשים כתוצרי לוואי של תהליכים אלו. מחקר שהדגיש את ההבדל ביכולת העיכול והפירוק של רכיבים מהתזונה כתלות במיקרוביום הוא מחקר ישראלי . עבודה זו הראתה כי הרכב Cell שהתפרסם בכתב העת החיידקים שבמעי משפיע על רמות הסוכר בדם של המשתתפים במחקר לאחר ארוחה שניתנה להם. מחקר זה הראה כי ההרכב השונה של המיקרוביום אצל כל אחד מהמשתתפים תרם לעלייה שונה של רמות הסוכר שלהם לאחר שאכלו ארוחה זהה, ומכאן שהוא גורם אשר .)8 משפיע על הסיכון לסוכרת ( לאחר ההבנה כי המיקרוביום יכול לתרום להשמנה ולמצבים מטבולים נוספים נעשים ניסיונות רבים למצוא אילו חיידקים מוסיפים למאזן המביא להשמנה או גורעים ממנו, ומהם ההרכבים של משפחות חיידקים במעי אשר תורמים לירידה במשקל. חוקרים אחדים בדקו את היחס בין שתי משפחות חיידקים הנמצאות במעי ואת קצב הירידה במשקל. בני אדם בעודף משקל ובו בדקו את 80 במחקר השתתפו Prevotella היחס בין שתי משפחות חיידקים במעי, ( ) נבדק לפני הדיאטה B ל- P . היחס בין Bacteroides (B( - ו שניתנה למשתתפי המחקר, ונעשה מעקב אחרי תוצאות שבועות. תוצאות המחקר הראו כי 24 הדיאטה במשך P המשתתפים אשר הייתה להם כמות גבוהה של חיידקי 3.8 ירדו במשקל B וכמות נמוכה של חיידקים ממשפחת ק"ג יותר ממשתתפים אשר הייתה להם כמות חיידקים ויותר חיידקים P ביחס הפוך -- פחות חיידקים ממשפחת . ירידה זו גם הייתה ירידה איכותית כיוון B ממשפחת שנצפתה ירידה של ממש במסת השומן ולא רק במשקל P הגוף. מסקנת המחקר היא כי אנשים בעלי יחס של נמוך צפויים לרדת במשקל יותר מאנשים בעלי B גבוה ו- .)9 גבוה ( B נמוך ו- P יחס של בשל השוני הרב, וטריליוני האורגניזמים החיים במעי האדם, קשה עד בלתי אפשרי לפענח מהו הרכב המיקרוביום הרצוי למטרה בריאותית מסוימת. אך לא רק ההרכב הכמותי של הסוגים השונים של חיידקי המעי ידוע כמשפיע על השמנה. לתוצרי הלוואי מפירוק רכיבי מזון על ידי המיקרוביום יש השפעות רחבות היקף ומחקרים רבים הצליחו לתעד ולהסביר אותן. סיבים ממקורות מזון שונים עוברים את השלבים הראשונים של תהליך העיכול ומגיעים למעי. שם, המיקרוביום מפרק את הקשרים הכימיים שבשרשראות הסיבים וכתוצר לוואי מפירוק זה נוצרות חומצות שומן , או בשמן Short Chain Fatty Acids קצרות שרשרת -- הן חומצות שומן רוויות בעלות אורך SCFA .SCFA הקצר שרשרת הנע בין אחד לשישה אטומי פחמן והן התוצר העיקרי מפירוק הסיבים התזונתיים על ידי חיידקי המעי .)10( חלק מחומצות השומן קצרות השרשרת האלו נלקחות על ידי תאי המעי במסלול לייצור אנרגייה ובכך תורמות לחיזוק תאי המעי עצמו. חומצות שומן קצרות שרשרת אחרות יכולות להמשיך SCFA אל מחזור הדם ולהגיע ישירות למוח. הוכח כי ומשם BBB (blood brain barrier עוברות את מחסום ה-( משפיעות על תפקודים מוחיים רבים, בניהם עידוד תחושת שובע, האטת העיכול, הפחתת הרעב ושיפור .)11 הרגישות לאינסולין ( P

RkJQdWJsaXNoZXIy NjQ4MTM=