UP TO DIET - גיליון מספר 10 - ינואר 2022

UP TP DIET | 1.2022 -13- לשיפור תסמינים שונים ולשיפור איכות החיים של נשים ). אך נשים רבות תופסות תזונה בריאה 4 ונערות רבות ( זו כתזונה שקיימים בה איסורים רבים וחושבות שקשה מאוד להתנהל על פיה ברמה היום-יומית. זאת ועוד, בעולם שקיימים בו הצפת מידע, רגשות, כאבים וחוויות לא פשוטות, קיים קושי לדבוק בתזונה המומלצת ולהתמודד עם הכאב הרגשי והפיזי שמתלווה למחלה. פעמים רבות "אוכל מנחם" נתפס כמסייע להתמודד עם מצבים שונים. האם זהו באמת המצב? ישנם מצבים שיכולים לעורר מחשבות, כגון "גם ככה כואב לי אז מה זה משנה מה וכמה אוכל?" מחשבה כזאת מעצימה רגש שגורם לחוסר נחת. אחת הדרכים להתמודד עם חוסר הנחת היא באמצעות אוכל, לרוב כזה שאיננו תואם את ההמלצות לתזונת אנדומטריוזיס כמו: שוקולד חלב, גלידה, חטיפים ועוד. האוכל מגביר רמות של דופמין וסרטונין, הורמונים שמגבירים רגש של "היי". אולם מה קורה כאשר רמתם יורדת? הכאבים עדיין קיימים, לעיתים אפילו חזקים יותר מכפי שהיו לפני האכילה הרגשית. ובכל זאת, דפוס ההתנהגות חוזר .)5 על עצמו ( בקליניקה צריך ואפשר לדבר על אוכל וליצור מסגרת אכילה מסודרת שמותאמת לאנדומטריוזיס. עדיין, חשוב לזכור כי אכילה רגשית במובן מסוים היא סוג של מנגנון ). אם היא קיימת אצל מטופלת, מדובר באתגר 1 הגנה ( רגשי וטכני שקשה מאוד לשנותו. גם אם מודעים לרציונל שעומד מאחורי המלצות התזונה ולשיפור איכות החיים באמצעות תזונה מיטיבה, לא תמיד קל להתחיל לאכול בצורה מסודרת ומודעת. אז איך בכל זאת אפשר להתמודד עם אנדומטריוזיס ואכילה רגשית? ישנן גישות ודרכים שונות לכך. אני בוחרת לשלב בין כמה מהן: קודם כול, לשים לב למעגל שחוזר על עצמו. ואז לשאול מה אני רוצה לשנות? את המצב, המחשבה, הרגש או התגובה? -- להתרחק ממצבים שעשויים לעורר תגובה שינוי מצב מיידית או מאוחרת של אכילה רגשית. -- לזכור לתרגל את העובדה שמחשבות שינוי מחשבה באות והולכות. אפשר לבחור במחשבות מיטיבות מאשר בכאלו שמובילות לאכילה לא מתוכננת. -- אפשר לווסת את עוצמת הרגש על ידי שינוי רגש תרגול נשימות ושיח פנימי מיטיב. -- אפשר לבחור בפעולה מיטיבה שאיננה שינוי תגובה אכילה, כגון יציאה להליכה, שיחה עם חברה, אמבטיה מפנקת ועוד. התמקדות הליווי בקליניקה במקרים כאלו היא לא במה כדאי או לא כדאי לאכול, אלא במה היא הדרך המיטיבה להתמודד עם עוצמת הרגש שמובילה לחיבור הכמעט אוטומטי לאוכל. לדוגמה: במסיבת יום הולדת משפחתית המטופלת אכלה כמה קינוחים והרגישה רע פיזית ונפשית, מוצפת ברגשות אשם ובמחשבות של הלקאה עצמית בתום המסיבה. בטיפול פירקנו את המצב שבו התקיימה האכילה הרגשית בכדי ללמוד ממנו להבא. כאשר התבוננו על היום שקדם למסיבה, הבחנו בפרטים טכניים אחדים ובמחשבות שליוו את המטופלת לאורך היום: המטופלת ישנה מעט שעות ולכן הייתה עייפה מאוד, מה שהשפיע על התיאבון שלה לאורך היום; היא כמעט ולא אכלה במהלך היום כיוון שהתמקדה בארוחה שתהיה במסיבה; כשהגיעה למסיבה גילתה שמגוון האפשרויות עבורה מצומצם ולכן אכלה מעט. כשהגיעו הקינוחים רמת הרעב שלה הייתה גבוהה מאוד והיא אכלה מהם הרבה. עקב כך חשה תחושת בחילה; המטופלת תיארה שבתום האכילה הרגשית ייסורי המצפון והכעס שלה על עצמה היו קשים הרבה יותר מכאב הבטן. היא תיארה מחשבות שונות, כגון למה זה מגיע לי? אני לא מספיק חזקה. התבוננות מהצד על המצב החזירה למטופלת את תחושת הבחירה על ההתנהלות היומית שלה. ביחד בחנו היכן היה אפשר להתערב ולשנות מבעוד מועד בכדי להגיע למסיבה ברמת רעב נינוחה, לבחור אם לאכול את הקינוחים ממקום מושכל ומודע לתחושות הגוף ולשים לב למחשבות שצפות במהלך הארוחה. השילוב של רגש ואוכל הוא טבעי עבור כולנו. המניע הוא זה שקובע אם האכילה תהיה רגשית ואימפולסיבית או שהיא תקרה מתוך בחירה. לכל אחת יש את היכולת לבחור את הבחירה המיטיבה עבורה בטווח הקצר והארוך. ולפעמים הבחירה תהיה שוקולד גילי היא דיאטנית קלינית המטפלת בנערות ונשים עם אנדומטריוזיס, אדנומיוזיס ושלפוחית כאובה. היא מרכזת קורס תזונה ואנדומטריוזיס מטעם עמותת עתיד, מרצה בקורס אכילה רגשית במכללת רידמן ומנחה סדנאות אכילה מודעת. דיאטנית קלינית. מודעות -- עמוד פייסבוק: גילי פז באכילה. אנדומטריוזיס רשימת מקורות 1. Roth, G. (1991). When Food is Love. Plume 2. Diagn Pathol. 2014 Sep 26;9:184. 3. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol. 2013 Jul;169(2):162-71. 4. J Obstet Gynaecol Can. 2009 Dec;31(12):1159-71. 5. Lagana, A.M. . Int J Womens Health 2017.

RkJQdWJsaXNoZXIy NjQ4MTM=