UP TO DIET - גיליון מספר 2 - יולי 2016

הביא לתגלית כי הקוד 2003 פענוח הגנום האנושי בשנת נים. הגנים ֵ אלף ג 25- ל 20 הגנטי של בני האדם מכיל בין מקודדים לחלבונים אשר ממלאים תפקידים ביולוגיים חיוניים ואחראיים לתכונות דוגמת צבע עיניים, גובה ) שלנו זהה. השוני של DNA מהדי-אן-איי ( 99% . ומשקל מתבטא, בין השאר, במראה, בתפקוד, באישיות, 1% במידת הבריאות ובנטייה המולדת שלנו לפתח מחלות. ההבדל בדי-אן-איי הוא במספר החזרות של רצפים בני בשינויים באות ,Microsatellite Repeats אותיות 4 עד 2 , SNP = Single Nucleotide Polymorphisms אחת בגנום במספר העותקים של אותו גן או של מספר גנים CNV=CopyNumber Variations המופיעים ברצף בגנום או בשינויים על גבי הרצף הגנטי. חוקרים רבים ניסו לעמוד על השפעת השונות הגנטית על צרכינו התזונתיים. נמצא כי ריבוי המופעים של גן (פולימורפיזם) בא לידי ביטוי באופן בו גופנו מעכל מזונות מסוימים, ומשפיע על בריאותנו. חיזוק לכך הגיע ממחקרים רבי משתתפים שבדקו את הקשר בין צריכת מזון והשפעתו על הבריאות, דוגמת הקשר בין צריכת שמנים (שמן זית, אגוזים) בתזונה ים תיכונית, ובין התפתחות מחלות כלי דם. נכון להיום מדענים פיתחו שיטות יעילות וזולות יותר לריצוף הגנום, ואלו היוו פתח לשני תחומים חדשים . נוטריגנטיקה ונוטריגנומיקה בחקר התזונה: תחום הנוטריגנטיקה בודק כיצד ביטוי של גנים משפיע על מטבוליזם של מרכיבי מזון שונים. תחום הנוטריגנומיקה בודק את ההשפעה שיש למזון על פעילות גנים. תחומים אלו מתייחסים לשינויים קטנים בגנום, מתוך הבנה כי גם לשינוי נקודתי בגנום תיתכן השפעה על הקשר בין המרכיב התזונתי והגנום. ניקח כדוגמה גן המקודד להפעלת חלבון או אנזים האחראי על קצב הפינוי של תוצר פירוק של מזונות שיכולים להזיק לבריאות. כאשר יש שינויים נקודתיים בגן,  קצב הפינוי משתנה וכתוצאה מכך אפשר שאותו מרכיב תזונתי ייטיב עם אוכלוסייה שאצלה הגן מתבטא בצורתו הפעילה, אך יזיק לאוכלוסיות שאצלן הגן מתבטא בצורה אחרת או לא מתבטא כלל. 2006 דוגמה למחקר מתחום הנוטריגנטיקה: בשנת מחקר שמצא כי קיימות וריאציות JAMA פורסם ב- שונות של האנזים העיקרי האחראי על מטבוליזם של . המחקר הבחין בין שתי קבוצות: מי CYP 1 A 2 – קפאין Slower caffeine ונחשב ל- CYP 1 A 2*1 F שנושא גנוטיפ CYP 1 A 2*1 F ומי שנושא את הגנוטיפ metabolizer .Fast caffeine metabolizer ונחשב ל- Slower caffeine המחקר העלה כי מי שנחשב ל- כוסות משקה המכיל 4- וצרך למעלה מ metabolizer קפאין ביום נמצא בסיכון להיארעות התקף לב. מכאן שכיום קיימת אפשרות לבדוק וריאציות שונות של גנים ולהסיק לפיהן על הקשר בין צריכת מרכיב מזון מסוים והמטבוליזם שלו בגוף. דוגמה למחקר מתחום הנוטריגנומיקה: המחקר פורסם 3 משתתפים שצרכו במשך 90- , ונערך על כ FASEB ב- חודשים תפריט ים תיכוני שכלל שמן זית. נמצאה בקרה שלילית על ביטוי של גנים הקשורים לטרשת עורקים וכן נמצא קשר ישיר בין צריכת פוליפנולים ממקור של שמן זית על הגנים הטרשתיים. - 06 - הקשר המסקרן בין תזונה וגנום R.D. M.Sc. מיכל גרשוביץ, דיאטנית אתר

RkJQdWJsaXNoZXIy NjQ4MTM=