UP TO DIET - גיליון מספר 10 - ינואר 2022

UP TP DIET | 1.2022 10 , , גיליון מס 2022 ינואר | בישראל ׉ והתזונא ׉ המגזין המקוון של עתיד -עמותת הדיאטנ UP TO DIET

-02תוכן עניינים 2022 ינואר אילנית סנאנס, נאוה רוזנפלד, מיכל חברי ועד: לובה פלוטקין סמנכ"לית: עמית גנור מנכ"לית: עדינה בכר בעלי תפקידים: יו"ר: נועה ברקוביץ אחראית דיגיטל: טלי רודיטי מזכירה: קרייטר, גילי פז, שרון טיברג יעקב, שירי אלטמן 13:00-08:00 א'-ב', ד'-ה' מענה טלפוני: 03-5251827 פקס: 03-5251740 טלפון: הרצליה 21 רחוב בן גוריון כתובתנו: ית ִ ר ְ ב ִ ע ְ ורד מקונן בּ עריכת לשון והגהה: נועה ברקוביץ עריכה מדעית: איזי סייט דיגיטל: 054-3138389 אורנה שמיר -- או.אס.עיצוב עיצוב גרפי: 3 ״אוכלים את הראש״ – הפרעות אכילה בגיל ההתבגרות 6 )HMOs אימא! יש לך סיבים! רכיב הזהב אצלך בחלב ( 8 שחייה אומנותית: על דימוי גוף ודרישות תזונתיות 12 אכילה רגשית ואנדומטריוזיס 14 האם חיידקי המעי קובעים את המשקל שלנו? 18 ממעי רגיש להזנה תוך ורידית 20 בריא ודתי אלו מילים נרדפות חברי וחברות עמותה יקרים, הגיליון העשירי של עיתון העמותה המקוון יוצא השנה בתקופה שמגפת הקורונה עדיין איתנו, עם תחילתו של גל הקורונה החמישי. המצב הנוכחי אילץ אותנו לדחות את הכנס השנתי שלנו בשלושה חודשים אבל הוא אינו משפיע כלל על כל הפלטפורמות המקוונות שפרחו בתקופה זו. בצורה מקוונת. לשנת 2022 לאור המצב החליטה עמותת עתיד בשלב זה להמשיך לקיים את כל הקורסים שלה לשנת קורסים לדיאטנים ולדיאטניות לצורך התמקצעות והתמחות. הקורסים יחזרו למתכונת 12 מתוכננים מעל 2022 פרונטלית וגם יוכרו לגמול השתלמות רק לאחר שהקורונה תדעך ונוכל לקיים מפגשים פרונטליים לכל אורך הקורס. זוגות 11 בימים אלה מסתיימת תוכנית "הנבחרים" שלנו שהתפרסה על פני חצי שנה. בתוכנית השנה השתתפו של מנטור ומנטי. התוכנית זכתה למשוב מצוין מכל המשתתפים ואנחנו כבר נערכים לפתוח את המחזור השלישי .2022 שיתקיים בשנת העמותה ממשיכה לקיים מפגשי פורומים מוצלחים מאוד בנוכחות גבוהה מהרגיל. אני קוראת לכל מנהלי הפורומים של העמותה להמשיך בפעילותם החשובה כל כך. פעילותם מקנה לעמותה מוניטין והכרה בקרב הקהילה הרפואית ובקרב מקצועות הבריאות בזכות ניירות העמדה שכותבים חברי הפורומים. עיתון זה יוצא עם פתיחתה של השנה האזרחית החדשה ולכבודה אני מאחלת לכולכם שנה אזרחית טובה, בריאה, פורייה ומאושרת. כולנו תקווה שנחזור לשגרת חיים רגילה, מלאת מיזמים ואתגרים. אני מזמינה אתכם לעיין בעיתון המקוון העשירי של העמותה. את כל הכתבות המופיעות בו כתבו דיאטניות וסטודנטיות לתזונה מתחומים שונים ובנושאים מגוונים. בברכה חמה, שלכם, עמית גנור -- מנכ"לית עמותת עתיד נועה ברקוביץ עדינה בכר לובה פלוטקין עמית גנור אחראית דיגיטל ועורכת העיתון מנכ"לית עמותת עתיד סמנכ"לית עמותת עתיד יו"ר עמותת עתיד

UP TP DIET | 1.2022 ״אוכלים את הראש״ – הפרעות אכילה בגיל ההתבגרות -03- מבחינה פיזיולוגית זו התקופה שבה הצמיחה לגובה הכי מואצת. בתקופה זו מתרחשת גם עלייה במשקל, אך לעיתים שינויים אלה מתרחשים בנפרד (לעיתים העלייה במשקל מתחילה לפני הצמיחה לגובה). בעוד שאצל בנים העלייה במשקל, היא בעיקר עקב עלייה במסת השריר ובהתאם אחוז השומן יורד מכ- , אצל בנות העלייה במשקל מגיעה בעיקר 10% ל- 16% בשל עלייה במסת רקמת השומן שצריכה לגדול לשם הפעילות התקינה של הורמון האסטרוגן הקשור, בין 16% היתר, להופעת הווסת. אחוז השומן בבנות עולה מ- .28%–24% להמשמעות היא שינוי ניכר במראה שמצריך התמודדות. לשינויים הפיזיולוגיים מצטרפות משימות התפתחותיות שקיימות בגילים אלו, כגון תהליכי התפתחות של הזהות האישית והזהות המינית, התפתחות רגשית, פיתוח עמדה עצמאית לצד הפחתת התלות בהורים. כל זה לצד שינויים רבים שלרוב קורים בשנים אלו כמו מעבר בית .)1 ספר ומציאת חברים חדשים ( זאת ועוד, בשנים האחרונות רבים מבני הנוער נוהגים לבלות מול המראה שעות רבות. כל רגע מהיום הם מעלים תמונות של עצמם לאינסטגרם, פייסבוק וטיקטוק, לרוב תמונות עם פילטרים שמייפים את התמונה. ההופעה .)1 החיצונית תופסת חלק נכבד באורח החיים ( אין ספק שהמון מונח על הכף בשנים האלו ולכן זוהי בהחלט קרקע פורייה להתפתחות הפרעות אכילה. M.Sc. MAN. RD נופר ואליק, דיאטנית קלינית ג י ל ההתבגר ו ת הוא תקופה ס ו ערת, הן מבח י נ ת ש י נ ו י ים פי ז י ו ל ו ג י ים והן מבח י נה נפש י ת.

-04השפעתה של מגפת הקורונה על התפתחות הפרעות אכילה והחרפה שלהן וירוס הקורונה שיבש שיבוש ניכר את חיי היום-יום של אנשים ברחבי העולם והייתה לכך השפעה עצומה על בריאות הנפש, ובפרט על התפתחות הפרעות אכילה. ייתכן שהמגפה זירזה התפתחות של הפרעות אכילה, במיוחד באוכלוסייה פגיעה, כגון בני נוער בעלי דימוי גוף נמוך הדואגים רבות בנוגע לאכילה, ואף החריפה הפרעות אכילה פעילות. קיימות שלוש דרכים אופציונליות להחרפה או האצה של התפתחות הפרעות אכילה בעקבות מגפת הקורונה. הדרך הראשונה היא שינוי בשגרה. משגרה פעילה הכוללת הפרדה בין עבודה לבית, לשגרה סטאטית. הכול נעשה מהבית ויש למלא אחר ההמלצה להימנע מלצאת החוצה כמה שאפשר. לכן מצד אחד רמת הפעילות הפיזית ירדה ומצד שני העיסוק באוכל עלה. הצורך לבשל יותר או להזמין אוכל גבר. אגירת מזון בבית ושינוי רחב בשגרת האכילה והפעילות הגופנית היומית הובילו לדאגה רבה בנושאי משקל ובריאות הגוף. הדרך השנייה היא השפעת המדיה בשלושה מישורים. האחד, צפייה מרובה מהרגיל בטלוויזיה (או אמצעי תקשורת אחר) ולכן עלייה בחשיפה לתכנים שמאדירים את אידיאל הרזון. השני, עיסוק רב בפלטפורמות התקשורת השונות בפחד מהשמנה בזמן הקורונה: בדיחות על השמנה בזמן הסגר, כתבות על איך לעבור את הסגר בלי לעלות במשקל והצפה של לוח השידורים בתוכניות בישול. השלישי, מעבר לשיחות עם חברים ומשפחה וקיום שיעורים של בית הספר באמצעות וידאו. בשיחות וידאו המשתתפים יכולים לראות את עצמם במהלך השיחה, ממש כמו מראה. יש מיקוד משמעותי על הפנים יותר משיחה רגילה המתנהלת מחוץ למסך. קיימים מחקרים שמראים ששיחות וידאו מזיקות לדימוי הגוף ולמצב הרוח של נשים צעירות. כל אלו מעלים את הפחד מעלייה במשקל ובהתאם לכך מגבירים את העיסוק במראה. הדרך השלישית היא מצוקה רגשית ופחד מהדבקה. הבידוד החברתי שמוביל לתחושת בדידות באופן כללי, והחשש להידבק בקורונה מעלים את המצוקה הנפשית. לכן הצורך בוויסות עצמי עולה. צורך זה עלול להעצים תסמינים של הפרעות אכילה. נוסף על כך קיים חשש שהאוכל נשא של הקורונה ולכן קיימים דאגה יתרה לאיכות המזון ואף צמצום באכילה מחשש להידבקות, .)1 מה שמוסיף על הבלבול וחוסר האונים ( אנורקסייה נרבוזה לא טיפוסית מלבד הקורונה אשר ייתכן שהאיצה מקרים של התפתחות הפרעות אכילה, חשוב לציין שקיימת גם עלייה במספר האנשים הפונים לטיפול בעקבות "אנורקסייה נרבוזה לא טיפוסית" (אטיפיקל אנורקסייה). אטיפיקל אנורקסייה דומה מאוד לאנורקסיה נרבוזה ) מבחינת ההשלכות שלה אך קשה אנורקסייה (להלן יותר לזיהוי בגלל המדדים הגופניים. אנורקסייה גורמת לירידה ניכרת במשקל המובילה לתת-משקל גוף חמור, ואילו אטיפיקל אנורקסייה גורמת לירידה במשקל אבל המשקל נמצא בטווח התקין או מעליו. אנשים הסובלים מאטיפיקל אנורקסייה חווים בדיוק את התסמינים הנלווים לאנורקסייה הנגרמים בשל תת-משקל חמור: נשירת שיער, חולשה, סחרחורות, אל-וסת, התקפי זעם, עצבנות וכדומה. במקרים האלו, מאחר שמדובר בנער או נערה שהיו במשקל עודף כשההפרעה התחילה אצלם, לרוב יש הרבה יותר פרגון מהסביבה על כך שהם לא אוכלים ויורדים במשקל. אפילו תומכים בהם להחזיק מעמד באיסורים ומחזקים אותם על הצלחתם, ותומכים בהם להתמיד בפעילות גופנית יום-יומית או דו-יומית. לכן המצוקה שהם חשים אינה מקבלת ביטוי ואף מתחזקת. נוסף על כך, הנער או הנערה מתקשים להצהיר על מצוקתם כי כולם גאים בהם מאוד. לכן לפעמים הגוף מגיע לקריסה ובעקבותיה הם יגיעו לטיפול. מהן נורות האזהרה? איך מזהים את ההבדל בין דיאטה ״רגילה״ לדיאטה שאיבדה שליטה? השיח על אכילה בריאה, ירידה במשקל ואופנות שונות, כגון צמצום פחמימות או צום לסירוגין, נמצא בשיחות סלון של חלקים רבים מהאוכלוסייה. אבל איפה עובר הגבול בין שינוי תזונתי תקין לדיאטה שאיבדה שליטה? קיימות נורות אזהרה בכמה תחומים: . שינויים ביחס לאוכל ולשתייה: האם הנער או הנערה 1 החלו לאכול בריא יותר, הורידו פחמימות והפסיקו לאכול מתוקים? צריך לשים לב לדקויות: האם הכריזו שלא יאכלו פחמימות אבל שמו כמה כפות בצלחת, ומדי פעם כשיש מאכל שהם או הן אוהבים מאוד יאכלו ממנו, או שאין סטייה מהדרך, תמיד אין פחמימות? האם רואים שתייה מוגזמת של מים, משקאות דיאט ואכילה מוגזמת של ירקות ולעיסת מסטיקים ללא הפסקה? . שינויים באינטנסיביות של הפעילות הגופנית: האם 2 האימונים בבית ובחוץ מתגברים באופן שלא אופייני לנער או לנערה? האם בעבר היה צריך לשכנע אותם או אותן להוציא את הכלב ופתאום הם או הן מורידים אותו כמה פעמים ביום לסיבובים ארוכים מהרגיל? האם החלו לעלות במדרגות ולא במעלית? איך היא או הוא מגיבים לכך שפספסו אימון, האם ישלימו אותו גם אם חזרו הביתה ממש מאוחר וכבר התעייפו מהיום שהיה? האם יוותרו על מפגש חברתי או משפחתי כי לא הספיקו להתאמן מספיק באותו

UP TP DIET | 1.2022 -05- היום? האם החלו לקום לפני בית הספר בשביל להספיק להתאמן? . שינויים מבחינה חברתית: נער או נערה שעושים 3 דיאטה לרוב יספרו לכל הכיתה, ייהנו מהפרגון, יקנו בגדים חדשים וצמודים. נער או נערה שחווים הפרעת אכילה לרוב יכחישו שהם או הן בדיאטה, לא יספרו לסובבים ואף יתחילו ללבוש שכבות ובגדים רחבים. נוסף על כך, נראה יותר התבודדות והסתגרות ופחות מפגשים עם חברים. . שינויים בהרגלי האכילה: מעבר לאכילת מאכלים 4 לא מתובלים כמו חזה עוף ואורז לבן, ומנגד המלחת המזון בהגזמה. חיתוך האוכל לחתיכות קטנות מאוד ואכילה של פריטים בנפרד כמו, למשל, אפונה ואורז, גרגיר-גרגיר. חימום יתר על המידה במיקרוגל או בתנור, ניגוב הצלחת וספיגת ״השמן״ עם נייר סופג. מעבר לאכילה בצלחות קטנות וכדומה. . הימנעות מסיטואציות של אכילה: ״אכלתי אצל 5 חברים״ נאמר בתדירות גבוהה מהרגיל. פעמים רבות נראה עיסוק בדברים אחרים בזמן ארוחה משותפת בצירוף האמירה "כשאסיים אשב לאכול". פתאום יש סיבות מרובות למה לא ללכת למפגש משפחתי או חברתי. . סימנים פיזיולוגיים והתנהגותיים: כשמדובר במצב 6 מתקדם יותר של ההפרעה, אפשר להבחין בתסמינים שאינם משתמעים לשתי פנים כמו עייפות גדולה מאוד לצד קושי להירדם בלילה או התעוררויות רבות במהלך הלילה; התפרצויות זעם כשעולה נושא האכילה או המשקל, עצבנות, תלונות על קור, כחול בקצוות של האצבעות, נשירת שיער מוגברת, עור כתום בכפות הידיים ובפנים; לנוגו, תופעה של צמיחת שיער פלומתי על הגוף; רעידות, סחרחורות, שחור בעיניים, בלוטות רוק נפוחות, חוסר יכולת להתרכז ואל-וסת או אי-סדירות של הווסת (אפשר לשים לב להיעדר שימוש בטמפונים ובתחבושות היגייניות לאורך זמן). איךאפשרלבלוםאתאיבודהשליטהעלהדיאטה? בילדות ובגיל ההתבגרות לא מומלץ לעשות דיאטה. דבר אחד הוא לאכול בריא ובמידה ולצרוך מכל אבות המזון במטרה להיות בריאים יותר. דבר אחר לחלוטין הוא להיכנס למשטר של ספירת קלוריות, אסור ומותר באוכל וגירעון קלורי. דיאטה בגיל ההתבגרות שבה מחסירים חלק מקבוצות המזון ורכיבים תזונתיים אחרים, עלולה לפגוע בתהליכים הקורים בתקופה זו, כגון התפתחות מינית, צמיחה לגובה וחיזוק העצם. אם המתבגר או המתבגרת מתחילים ״דיאטה״ או כל שינוי תזונתי, חשוב לפקוח עיניים ולעקוב אחר השינויים. יש לשים לב אם קיימת קבוצת מזון שלמה שהפכה ״אסורה״ כמו פחמימות, או אם יש מעבר לתזונה טבעונית, תזונה ללא גלוטן, אכילה עד שעה מסוימת וכדומה. בד בבד כדאי ללכת לדיאטן או דיאטנית ילדים לשם קבלת הדרכה לחלופות תזונתיות על מנת למנוע מחסור ברכיבים .)3 חיוניים לגוף ולתהליכים הפיזיולוגיים בגיל הזה ( אם עולה חשש שאכן קיימת הפרעת אכילה מומלץ לפנות לטיפול הכולל צוות רב-מקצועי המומחה בטיפול בהפרעות אכילה. , גיל ההתבגרות מכיל בתוכו דרישות לסיכום התפתחותיות ותרבותיות רבות שעלולות להוביל להתפתחות הפרעת אכילה. לצד גיל ההתבגרות התווספה בשנתיים האחרונות מגפת הקורונה שהעצימה גורמי סיכון להפרעות אכילה בגיל הזה, כגון התעסקות יתרה בהופעה החיצונית. עם זאת, קיימים סימנים שאפשר לשים לב אליהם ועוזרים למנוע התפתחות של הפרעת אכילה או לעצור הפרעה שהחלה. גם אם קיים ספק, חשוב לפנות לאיש מקצוע. ככל שפונים מהר יותר לטיפול הפרוגנוזה להחלמה טובה יותר. נופר ואליק היא דיאטנית קלינית בעלת תואר שני בתזונה, בריאות והתנהגות מטעם אוניברסיטת חיפה, מטפלת בהפרעות אכילה של תקופת הינקות, נוער ומבוגרים. נופר עובדת במחלקה להפרעות אכילה במרכז שניידר לרפואת ילדים בישראל ובקליניקה פרטית. valiknofar@gmail.com כתובת דוא"ל: רשימת מקורות 1. Salceanu, C. 2020.11,158-176. 2. Int J Eat Disord. 2020 Jul;53(7):1166-1170. 3. Pediatrics. 2021 Jan;147(1):e2020040279.

אימא! יש לך סיבים! רכיב הזהב אצלך בחלב Human Milk Oligosaccharides (HMOs) -06חלב אם שונה מאישה לאישה ומשתנה בהתאם לשבוע ההיריון שבו נולד התינוק (למשל, לידת תינוק פג לעומת לידה במועד), לאורך תקופת ההנקה – מקולסטורם (חלב ראשוני), חלב מעבר וחלב בוגר (אחרי חודש מהלידה) – ואפילו בזמן הארוחה עצמה. השינויים בחלב מותאמים לספק את צרכיו של התינוק הגדל. חלב אם הוא למעשה "רקמה חיה", נוזל ביולוגי ששומר על איזון אידיאלי של חומרים מזינים ומכיל אין-ספור .)2 מרכיבים ביו-אקטיביים ( עם המרכיבים הביו-אקטיביים בחלב אם נמנים Human Milk סוכרים מורכבים, אוליגוסכרידים בשם אלו סיבים תזונתיים אנושיים .Oligosaccharides (HMOs) הנמצאים בשכיחות גבוהה בחלב אם. הם מגנים על :)3 התינוק בדרכים אלה ( משפיעים על אוכלוסיית חיידקי המעי (מיקרוביוטה) על ידי כךשמעודדיםצמיחתמושבותחיידקים ידידותיות, מונעים חדירה של חיידקים פתוגניים למערכת העיכול והיצמדות אליה ותורמים לייצור חומצות שומן קצרות מסוג בוטירט ולקטט); SCFAs שרשרת ( תורמים לחיזוק מחסום אפיתל המעי ומשפרים את עמידותו באמצעות עלייה בהפרשה של ריר ייחודי ) וירידה בחדירות המעי MUC2 (מוצינים, לדוגמה, (לדוגמה, השפעה על ביטוי קלאודינים) ותורמים לעלייה בפעילות תאי המעי; מווסתים את התגובה החיסונית אצל התינוק ועל ידי TLR4 (לדוגמה, באמצעות עיכוב תחרותי לסיגנל הפרעה לסיגנל של לויקוציטים). ) נמצאו בעלי פוטנציאל השפעה HMOs האוליגוסכרידים ( גבוה על בריאות התינוק. הם מככבים במחקר על דלקת ) שפוגעת באחוזים גבוהים בתינוקות NEC מעי נמקית ( פגים בכלל ובאלו הניזונים מתרכובת מזון לתינוקות (תמ"ל) בפרט, יותר מאשר בתינוקות הניזונים מחלב אם. נמצא שבקרב תינוקות יונקים שכיחות המחלה נמוכה משמעותית ואף ניתן למנוע אותה, לפי ממצאים במודלים פרה-קליניים (ניסויים במבחנה ובחיות מעבדה), . זאת ועוד, הם מגינים מפני HMOs באמצעות תיסוף של ), תורמים להפחתה באלרגיות שונות HIV זיהומים (כגון .)3 ואף עוזרים במניעת השמנה ( אשר HMOs מבנים שונים של 200 נכון להיום, זוהו כ- :)3 מחולקים לשלוש קטגוריות ( B.Sc עדי טלאן אשר, . הנקה היא הדרך הטבע י ת והמ ו תאמת ב י ו תר להז נ ת הת י נ וק ו משפי עה ל ט ו בה ע ל התפתח ו ת ו ו בר יאו ת ו . ארג ו ן הבר יאו ת הע ו ל מ י ממ ל י ץ ע ל הנקה ב ל עדי ת בשעה .)1 הראש ו נה לאחר הל ידה ו במשך ששת הח ודש ים הראש ו נ ים ל ח י י ו של הת י נ וק (

UP TP DIET | 1.2022 -07- בחלב; HMOs מה- 55%–42% . ניטרליים שהם 1 . ניטרליים עם פוקוזילציות (עם חיבור של קבוצות 2 בחלב, למשל, HMOs מה- 55%–35% סוכר פוקוז) שהם המפורסם; FL'2 . חומציים (עם חיבור של חומצה סיאלית) שהם 3 בחלב. HMOs מה- 14%–12% משתנה גם הוא כמו החלב האנושי, HMOs הרכב וריכוז ה- בהתאם לשבוע שבו נולד התינוק ולשלב בהנקה, בשל המבנה הגנטי של האימא וכתלות במשתנים כמו מין ). הריכוזים 4 הילוד, עונת השנה, מיקום גיאוגרפי ועוד ( 25–20 הגבוהים ביותר בחלב נמצאים בקולסטרום עם גרם לליטר 15–5 גרם אוליגוסכרידים לליטר חלב לעומת .)3 חלב בוגר ( בחלבאם לארבעקבוצות, HMOs נהוג לחלקאתפרופיל הבהתאם למבנה הגנטי של האימא הקובע ייצור או איייצור של אוליגוסכרידים מסוימים בחלב. לרוב האימהות יש מבנה גנטי שמאפשר להן לייצר הרכב עשיר ומגוון אימהות 410 . במחקר חתך עדכני שכלל HMOs של מחקרי קוהורט בין-לאומיים, 11 מניקות ובריאות מ- מהאימהות יש את הפרופיל העשיר של 72% נמצא כי ל- .)4 ובהתאם את המבנה הגנטי השכיח יותר ( HMOs האימהות אלו מתחלקות בין שתי קבוצות מתוך הארבע, ומחקרים מראים כי בחלב שלהן בהשוואה לחלב של אימהות מהקבוצות האחרות, במשך כל תקופת ההנקה, בכלל HMOs נמדדו ריכוזים גבוהים יותר משמעותית של הדומיננטי והייחודי להן HMO שהוא ה- FL'2 ובפרט של ). וריאציות גנטיות אלו באוכלוסייה עשויות לשקף ככל 6( הנראה בחירת אבולוציה טבעית והן עשויות בסופו של דבר להשפיע על הסיכון למחלה בתינוק ועל גדילתו. עם זאת, תיתכן גם השפעה של גורמים סוציו-דמוגרפיים .)4 בחלב אם ( HMOs על השונות בהרכב הומהעושיםכשחלבאםאו הנקהאינםאפשרות? כאסטרטגיה טיפולית, תרומות חלב אנושי נחשבות לחלופה הטובה ביותר לחלב אם בין היתר לאור החשיבות אשר משפיע השפעה חזקה HMOs לפרופיל מלא של על בריאות התינוק יותר מאשר תיסוף של אוליגוסכריד בודד. עם זאת, במצב של תרומת חלב תתקבל תכולה HMOs מופחתת של רכיבים ביו-אקטיביים, וככל הנראה בכמויות כוללות ובהרכב יחסי שונים ממה שהתינוקות ). בשנים האחרונות 7 היו מקבלים מחלב אימהותיהם ( נעשה מאמץ רב להעמיד בנק חלב אם בארצנו. את המאבק להקמתו הובילה עמותת לה"ב (העמותה למען הפגים בישראל) וכיום בתנאים מסוימים אפשר לתרום חלב אם לבנק הלאומי לחלב אם של מד"א ומשרד .2020 הבריאות שנפתח רשמית באוגוסט היום מאושרים לתיסוף בתמ"ל שני אוליגוסכרידים, . מחקר קליני חדש בדק ומצא שתערובת LnNT ו- FL'2 5.75 מהנחקרים ביותר, בריכוז של HMOs של חמישה גרם לליטר בתמ"ל (קרוב לריכוז הנמוך שנמצא בחלב אם בוגר של כלל האוליגוסכרידים), בטוחה לשימוש ומתקבלת בסבילות טובה בתינוקות בריאים בחודשים ). כמו כן, תיסוף בסיבים תזונתיים 8 הראשונים לחייהם ( מאחר שהסיבים HMOs שמקורם במזון אינו תחליף לבעלי מבנה שונה לחלוטין ואינם מקנים את אותה הגנה .)9 ייחודית ( אי אפשר HMOs בשל המבנה הספציפי והמורכב של הלשכפל את הפרופיל המלא שלו בשיטות סינטטיות ולכן יש חשיבות במציאת מקורות חלופיים. בהשוואה Goat Milk לפרות וכבשים, אוליגוסכרידים בחלב עיזים הם בעלי מבנה ופרופיל Oligosaccharides (GMOs) דומים יותר לחלב אם אנושי, ובריכוז נמוך פי עשרים מחלב אם, גבוה פי ארבעה מחלב בקר, גבוה פי עשרה מחלב כבשים, והם ידועים כבעלי ריכוז דומה לחלב אם ). במחקר שבדק תמ"ל 10 של אוליגוסכרידים חומציים ( על בסיס חלב עיזים, נמצאו באופן טבעי 2 ו- 1 שלב HMOs חמישה אוליגוסכרידים שדומים מבחינה מבנית ל- . אוליגוסכרידים בחלב עיזים נמצאו FL'2 אנושי, כולל בעלי פעילות פרוביוטית וכמשפרים את תפקוד מחסום .)12 אפיתל המעי במודלים פרה-קליניים ( , להנקה יתרונות רבים וידועים, והפעם הכוכבים לסיכום , הסיבים התזונתיים האנושיים. HMOs העולים הם הכמו בכל רכיב תזונה שנחקר, יש לזכור שהמזון המלא, במקרה הזה חלב אם, עדיף על פני תיסוף. עדי טלאן אשר היא בוגרת תואר ראשון במדעי התזונה ודוקטורנטית במסלול ישיר במעבדה של פרופ' בטי שוורץ באוניברסיטה העברית בירושלים, במחקרים על ואולגיסכרידים בחלב. עדי היא מתמחה בבית HMOs חולים קפלן ומנהלת המדיה החברתית של בית הספר לתזונה באוניברסיטה העברית בירושלים. Adi.talanoo@gmail.com כתובת דוא"ל: רשימת מקורות 1. World Health Organisation (WHO). Discussion paper- The extension of the 2025Maternal, Infant and Young Child nutrition targets to 2030. 1–12 (2017). 2. Pediatr Clin North Am. 2013 Feb;60(1):49-74. 3. Front Immunol. 2021 May 24;12:680911. 4. Am J Clin Nutr. 2017 May;105(5):1086-1100. 5. J Agric Food Chem. 2018 Jul 11;66(27):7036-7043. 6. Int J Pediatr. 2019 Aug 4;2019:2390240. 7. J Hum Lact. 2014 Feb;30(1):54-61. 8. Nutrients. 2021 Aug 20;13(8):2871. 9. J Funct Foods. 2020 Sep;72:104074. 10. Trends Food Sci. Technol. 92, 152–161 (2019). 11. Br J Nutr. 2019 Aug 28;122(4):441-449. 12. Nutrients. 2016 May 6;8(5):267. )5( )11(

-08- על דימ שחייה אומנותית: זהו אחד הענפים הבודדים כיום המיועד לנשים בלבד, ועל אף שבשנים האחרונות אפשר לראות גם גברים באירועים אחדים, הם טרם נכנסו לענף האולימפי. הספורטאיות בתחום מתאמנות כמה אימונים בשבוע, חלקן אף כמה פעמים ביום. האימונים כוללים אימוני כוח וסיבולת בחדר כושר, אימוני גמישות, שחייה בכל הסגנונות, ומובן שאימונים המוקדשים לשחייה האומנותית. מכאן, שההוצאה הקלורית שלהן גבוהה ובהתאם לכך גם הדרישות התזונתיות. עקב מסגרת אימונים תובענית המתפרשת על פני היום, נדרש תכנון מקדים של זמני הארוחות והתאמת התפריט לפני האימונים ואחריהם כדי שהספורטאיות יוכלו להתאמן כראוי ולקבל את כלל המאקרו והמיקרונוטריינטים הנדרשים, בדומה לספורטאים וספורטאיות מתחומים אחרים. הסיפור שלי בענף השחייה האומנותית התחיל כמתאמנת בנבחרת "הפועל יובלים ירושלים" מגיל תשע ועד התגייסותי לצה"ל. לאחר השחרור חזרתי לנבחרת בתפקיד מאמנת לצד המאמנת שאימנה אותי בצעירותי. התאפשר לי לראות את הדברים הן מנקודת המבט של הספורטאית והן מזו של המאמנת. במסגרת תובענית שתופסת חלק נכבד בחיי הספורטאית, הקרבה בין הספורטאיות למאמנת היא בעלת ערך רב. לא פעם הלחץ הנפשי שהספורטאיות חשות להיראות ולתפקד בצורה מסוימת, עלול לפגוע בדימוי הגוף ובסטטוס התזונתי עד לפגיעה בתפקודן, ולמרות השהות הארוכה ביחד והעבודה האינטנסיבית המשותפת, הקושי עלול שח י יה או מ נ ו ת י ת היא ש י ל ו ב של שח י יה, התעמ ל ו ת קרקע ו ר יקוד. ע ל מ נ ת ל בצע תרג י ל ים מע ל לפנ י המ ים ו מתחת יהם נדרש ים כו ח, גמ י ש ו ת, ס י ב ו לת, תזמ ו ן ו ח ן . B.Sc. RD ברית טננבאום, דיאטנית קלינית

UP TP DIET | 1.2022 -09- לחמוק מעיניה של המאמנת ואף מעיניהן של חברות הקבוצה. רוני (שם בדוי) היא ספורטאית בענף השחייה האומנותית ומתאמנת פעמיים ביום. בחצי השנה האחרונה התעוררו אצלה מחשבות שליליות ביחס לגופה. היא גבהה והתפתחה מינית והשינויים החיצוניים האלה גרמו לה להרגיש "שמנה" לעומת חברותיה לקבוצה. היא החלה לצום עד אימוני אחר הצוהריים בכדי לנסות לרדת במשקל. חלק מחברותיה לענף ידעו על כך, ניסו לשכנע אותה לאכול ואף הביעו התנגדות לצומות, אך אף לא אחת מהן דיווחה למאמנת או לגורם אחר. באחד האימונים התגלה הדבר למאמנת, והמאמנת שמעורבת בחיי הספורטאיות מעבר לאימון עצמו המשיכה את הבירור מול רוני. בעקבות המקרה הוחלט כי לא תותר כניסה לאימון של אחר הצהריים ללא שתי ארוחות במהלך היום, לפני האימון. ההתערבות נשאה פרי ולא נצפתה ירידה במשקלה של רוני. מאחר שבענף השחייה האומנותית הספורטאיות מתחילות להתאמן בגיל צעיר וממשיכות עד שנות העשרים לחייהן, תהליכי הגדילה ותקופת ההתבגרות מתרחשים בעת ובעונה אחת עם האימונים בבגדי ים ותחרויות מול קהל. רבות מהמתאמנות משוות את מראה גופן לחברותיהן לקבוצה ולספורטאיות אחרות בארץ ובעולם. נוסף על כך, ספורטאיותאשר מרימים או מעיפים אותן באוויר בתרגילים האומנותיים, נדרשות להיות רזות מספיק כדי שחברות הקבוצה יוכלו להרימן בצורה מיטבית. כל אלה מגבירים את הלחץ על הספורטאיות, אשר נדרשות לתפקד היטב באימונים האינטנסיביים ובתחרויות, וזאת אגב הציפייה מהן לשמור על מראה ייצוגי ומבנה גוף מתאים לתפקידן בקבוצה. הדרישות הקלוריות של הספורטאיות צריכות להיקבע אינדיבידואלית בהתאם למדדים אישיים ולעצימות האימונים, תוך מעקב אחר גדילה לגובה, עלייה במשקל ). על פי נייר העמדה של הקולג‘ 1 ותפקוד הספורטאית ( האמריקני לרפואת ספורט, איגוד התזונה האמריקני Performance Athletic and ואיגוד התזונה הקנדי 1 גרם ל- 1.7–1.2 , כמות החלבון הנדרשת היא Nutrition ). לספורטאיות נדרשת רמה 2 ק“ג משקל גוף ליממה ( גבוהה של חלבון יותר מאשר לבנות בעלות אורח חיים .)2 יושבני ( זמינות אנרגטית מוגדרת כצריכה אנרגטית פחות הוצאה אנרגטית. כלומר, מדובר באנרגייה הזמינה לגוף לאחר אימון. אם רמת האנרגייה נמוכה, המנגנון הפיזיולוגי מפחית זמינות אנרגטית לגדילה והתפתחות ולשמירה על חום גוף ומוביל לפגיעה בצפיפות העצם ובתפקוד ההורמונלי. רמת אנרגייה נמוכה עלולה לנבוע מהתנהגות וי גוף ודרישות תזונתיות

-10מכוונת של הספורטאית, כגון צומות ונטילת משלשלים, אך יכולה לנבוע גם מלחץ ומחוסר מודעות לכמות האוכל ). זמינות אנרגטית נמוכה עלולה להוביל 1 הנדרשת ( לווסת לא סדירה ואף להפסקתה. זאת ועוד, צפיפות העצם נפגעת עקב ירידה במסת הגוף שאינה שומן ועקב ירידה בזמינות מינרלים כמו סידן. כל אלה עלולים לסכן את הספורטאית ואף לגרום נזקים בלתי הפיכים. לכן .)1 נדרש אבחון מקדים וטיפול מיידי ( חשוב לשים לב גם לרמת הנוזלים והמלחים בגוף ולזכור שהשהות במים אינה פוטרת משתייה. כמו בכל ענף ספורט, הספורטאיות בענף השחייה האומנותית מאבדות נוזלים באימון בעצימות גבוהה או כאשר טמפרטורת הגוף גבוהה, גם אם הן בתוך הבריכה. על הספורטאיות לשתות במהלך האימון ואחריו כדי לשמר רמות תקינות של נוזלים ומלחים. כך התפקוד הפיזיולוגי והקוגנטיבי .)3 שלהן יהיה טוב יותר ותימנע סכנת התייבשות ( בימינו, האומנות היא חלק חשוב בכמה ענפי ספורט מובילים, כגון החלקה על הקרח והתעמלות אומנותית. בענפים אלו שמים דגש על הנראות ועל האסתטיקה של הספורטאית, כולל האיפור, עיצוב השיער, עיצוב בגדי הים וההעמדה של הספורטאיות עוד לפני הכניסה למים. לאסתטיקה יש משקל רב בהצגת התרגיל וברושם החזותי המתבטא בציון הסופי של התרגיל. בעקבות כך, קיים סיכון שהספורטאיות יגבילו את צריכת הקלוריות שלהן, בעיקר אלו הבוחרות בדיאטה מיוחדת כגון צמחונות וטבעונות ואלו אשר בררניות באוכל. זאת ועוד, ספורטאיות בעלות ביטחון עצמי נמוך, ספורטאיות שסובלות מפציעה או כאלו שהגדילו בפתאומיות את שעות האימונים נמצאות גם הן בסיכון גבוה לצריכה .)1 קלורית נמוכה ( מה יש לעשות? כדי לשמור על בריאותן של הספורטאיות נדרשת הסברה והדרכה לספורטאיות ולא פחות חשוב – להוריהן ולמאמנות. יש חשיבות רבה לעבודה צמודה של דיאטנית עם הספורטאיות כדי לעקוב אחר מצבן הפיזיולוגי והתזונתי ולהפנות אותן לגורמים הרפואיים המתאימים אם נצפית ירידה מתמדת במשקל או חוסר צמיחה לגובה. על ההתערבות להיעשות בהקדם האפשרי כדי למנוע פגיעה בלתי הפיכה במצב הפיזי והנפשי של הספורטאיות. מאחר שמדובר בילדות ונערות, נדרשת רגישות יתר בדיבור על משקל ואכילה. עליהן להיות מודעות לחשיבות האכילה והשמירה על גופן הן בפן הספורטיבי-תחרותי והן בפן האישי. תזונה בקרב ספורטאיות וספורטאים מאתגרת ,לסיכום בכל ענפי הספורט אולם בשחייה אומנותית קיימת מורכבות מיוחדת הכוללת שלושה מרכיבים: בריאותה הגופנית והנפשית של הספורטאית, ביטחון עצמי ודימוי גוף חיובי, מרכיב האסתטיקה והנראות. ברית היא דיאטנית קלינית במרכז הרפואי הדסה הר הצופים ומאמנת שחייה אומנותית. brittenen@gmail.com כתובת דוא"ל: רשימת מקורות 1. Med Sci Sports Exerc. 2007 Oct;39(10):1867-82. 2. JSportsMed(HindawiPublCorp).2015;2015:734649. 3. Int J Environ Res Public Health. 2021 Mar 19;18(6):3205. The Female Athlete Triad, Medicine & Science in Sports & Exercise, 2007

UP TP DIET | 1.2022 בואו לא נשכח את טאורין . אצל בני אדם, טאורין נוצר מחילוף 1 טאורין הוא חומצת אמינו המכילה גופרית וידועה כחיונית למחצה ביונקים . הטאורין נמצא בעיקר ברקמות ותאי מוח, רשתית, לב, שליה, לויקוציטים 2 החומרים מתיאונין בציסטאין בתאי הכבד ושריר. לטאורין השפעות פיזיולוגיות רבות והוא מהווה גורם מכריע בהתפתחות המוח, המערכת האופטית, מערכת .1 החיסון, ויסות אוסמוטי, רבייה, ייצוב ממברנות, ויסות שריר הלב ותהליכי דלקת היכולת של בני אדם לייצר טאורין מוגבלת ביילודים (ובעיקר בפגים), מופחתת בזקנה, ונפגעת במספר מצבים .2 פתולוגיים כגון טראומה ואלח דם. במצבים אלו, תזונה עשויה להיות מקור טאורין חשוב למרות תכונותיו התפקודיות הרבות, המנגנונים התאיים והביוכימיים המתווכים את פעולות הטאורין אינם ידועים במלואם. מכיוון שטאורין נפוץ מאוד, ולאור תכונותיו בהגנת התא ותפקידו בהתפתחות תאים, תזונה והישרדות, .3 טאורין הוא אחד החומרים החיוניים ביותר בגוף תצפיות מצביעות על דרישה מוגברת של טאורין במצבים של טראומה ואלח דם הבאה לידי ביטוי בירידה ברמות הטאורין בפלזמה ככל שאלח הדם מחמיר. כאשר זמינות הטאורין נמוכה, התגובה החיסונית מופחתת וההגנה האנטי דלקתית אינה מספקת, בעוד שהתאוששות מאלח דם מקושרת עם חסר פחות משמעותי בטאורין כתוצאה מאספקה אנדוגנית טובה יותר המאפשרת איזון. נראה כי התפקיד החשוב של טאורין בהגנה אנטי דלקתית הוא על .4 ידי שמירה על ריכוזי טאורין גבוהים בנויטרופילים ולימפוציטים, אפילו בעת זמינות טאורין נמוכה בהפרעות במערכת העצבים, תפקיד הטאורין רחב מאוד. לטאורין פעילות מגינה כנגד רעילות במגוון מחלות נוירודגנרטיביות כגון פרקינסון, אלצהיימר, הנטינגטון ושבץ. כמו כן הוא מפחית נוירופתיה בעכברים סוכרתיים הנגרמת כתוצאה מעקה חמצונית. באופן פרמקולוגי פוטנציאלי, תפקידו כנגד עקה חמצונית ודלקת נחקר במחקרים שונים. נמצא שטאורין מגן מפני מגוון מחלות והפרעות במערכות שונות כגון מערכת הכסות, הלב וכלי הדם, הנשימה, .1 השרירים, השלד והמערכת האנדוקרינית , טאורין מוסף לרוב הפורמולות להזנה פראנטרלית ביילודים 1980 טאורין קיים באופן טבעי בדגים, עופות ובשר. מאז אך אינו מוסף באופן שגרתי בפורמולות להזנה אנטרלית למבוגרים. פורמולות להזנה פראנטרלית לעיתים מועשרות בטאורין. טאורין המוסף להזנות פראנטרליות מגדיל את ריכוז הטאורין בסרום, אם כי ריכוזו נותר נמוך בהשוואה לאנשים בריאים. טאורין אינו רעיל, אפילו במינונים פרמקולוגיים גבוהים. חולים קריטיים עשויים להפיק תועלת רבה מתוספת טאורין, ויש מקום לשקול תוספת טאורין לפורמולות .5 להזנת מטופלים אלו 1. Jakaria M, Azam S, Haque ME, Jo SH, Uddin MS, et al. Taurine and its analogs in neurological disorders: Focus on therapeutic potential and molecular mechanisms. Redox Biol. 2019 Jun;24:101223. doi: 10.1016/j.redox.2019.101223. Epub 2019 May 21. 2. Marcinkiewicz J, Kontny E. Taurine and inflammatory diseases. Amino Acids. 2014 Jan;46)1(:7-20. doi: 10.1007/s00726-012-1361-4. Epub 2012 Jul 19. 3. Ripps H, Shen W. Review: taurine: a "very essential" amino acid. Mol Vis. 2012;18:2673-86. Epub 2012 Nov 12. 4. Chiarla C, Giovannini I, Siegel JH, Boldrini G, Castagneto M. The relationship between plasma taurine and other amino acid levels in human sepsis. J Nutr. 2000 Sep;130)9(:2222-7. doi: 10.1093/jn/130.9.2222. 5. Vermeulen MA, van Stijn MF, Visser M, Lemmens SM, Houdijk AP, et al. Taurine Concentrations Decrease in Critically Ill Patients With Shock Given Enteral Nutrition. JPEN J Parenter Enteral Nutr. 2016 Feb;40)2(:264-72. doi: 10.1177/0148607114567199. Epub 2015 Jan 13.PMID: 25587009 M.Sc , איריס אלעד, דיאטנית קליניתמאת TPN ראש צוות אונקולוגיה ודיאטנית צוות המחלקה לתזונה קלינית, רמב"ם מוגש בחסות ניאופרם 754-NOV-2021

-12אכילה רגשית ואנדומטריוזיס עבור א.נשים רבים אוכל הוא יותר מאשר מזון לגוף. פעמים רבות אוכל הוא מזון לנפש ומשמש כאמצעי לביטוי רגשות שונים. לא פעם פונים לאוכל בתור אמצעי פיצוי, נחמה ושיפור מצב הרוח. מהי אכילה רגשית? זו אכילה שנובעת כחלק מתהליך התמודדות עם מצבים שיוצרים עומס רגשי ועם המחשבות והרגשות שמתעוררים בעקבותיהם. בעולם האינטנסיבי שבו אנו חיות, מי מאיתנו לא חווה עומס ולחץ באופן יום-יומי? נוסף על מחשבות ורגשות שמתעוררים בשל העומס המתמשך, ובשימת דגש על מצבי עקה, מופרשים הורמוני לחץ כמו קורטיזול שמעודדים אכילה של מאכלים עתירי שומן וסוכר בכדי להעלות את רמות .)1 האנרגייה בגוף ( מה הקשר בין אכילה רגשית ובין אנדומטריוזיס? אנדומטריוזיס היא מחלה דלקתית וכרונית שבה תאי רירית הרחם נמצאים מחוץ לרחם, בעיקר בחלל הבטן ובאגן. עקב כך נוצרות הידבקויות, אנדומטריומות .)2 (ציסטות שחלתיות) ורקמת צלקת ( התסמינים מגוונים ומשתנים בין הנשים. בין התסמינים אפשר למנות: עייפות מוגברת, הפרעות במערכת העיכול .)3 וכאב מוגבר במצבים שונים ביום-יום ( התזונה המומלצת למחלת האנדומטריוזיס מסייעת B.Sc. MAN RD גילי פז, דיאטנית קלינית

UP TP DIET | 1.2022 -13- לשיפור תסמינים שונים ולשיפור איכות החיים של נשים ). אך נשים רבות תופסות תזונה בריאה 4 ונערות רבות ( זו כתזונה שקיימים בה איסורים רבים וחושבות שקשה מאוד להתנהל על פיה ברמה היום-יומית. זאת ועוד, בעולם שקיימים בו הצפת מידע, רגשות, כאבים וחוויות לא פשוטות, קיים קושי לדבוק בתזונה המומלצת ולהתמודד עם הכאב הרגשי והפיזי שמתלווה למחלה. פעמים רבות "אוכל מנחם" נתפס כמסייע להתמודד עם מצבים שונים. האם זהו באמת המצב? ישנם מצבים שיכולים לעורר מחשבות, כגון "גם ככה כואב לי אז מה זה משנה מה וכמה אוכל?" מחשבה כזאת מעצימה רגש שגורם לחוסר נחת. אחת הדרכים להתמודד עם חוסר הנחת היא באמצעות אוכל, לרוב כזה שאיננו תואם את ההמלצות לתזונת אנדומטריוזיס כמו: שוקולד חלב, גלידה, חטיפים ועוד. האוכל מגביר רמות של דופמין וסרטונין, הורמונים שמגבירים רגש של "היי". אולם מה קורה כאשר רמתם יורדת? הכאבים עדיין קיימים, לעיתים אפילו חזקים יותר מכפי שהיו לפני האכילה הרגשית. ובכל זאת, דפוס ההתנהגות חוזר .)5 על עצמו ( בקליניקה צריך ואפשר לדבר על אוכל וליצור מסגרת אכילה מסודרת שמותאמת לאנדומטריוזיס. עדיין, חשוב לזכור כי אכילה רגשית במובן מסוים היא סוג של מנגנון ). אם היא קיימת אצל מטופלת, מדובר באתגר 1 הגנה ( רגשי וטכני שקשה מאוד לשנותו. גם אם מודעים לרציונל שעומד מאחורי המלצות התזונה ולשיפור איכות החיים באמצעות תזונה מיטיבה, לא תמיד קל להתחיל לאכול בצורה מסודרת ומודעת. אז איך בכל זאת אפשר להתמודד עם אנדומטריוזיס ואכילה רגשית? ישנן גישות ודרכים שונות לכך. אני בוחרת לשלב בין כמה מהן: קודם כול, לשים לב למעגל שחוזר על עצמו. ואז לשאול מה אני רוצה לשנות? את המצב, המחשבה, הרגש או התגובה? -- להתרחק ממצבים שעשויים לעורר תגובה שינוי מצב מיידית או מאוחרת של אכילה רגשית. -- לזכור לתרגל את העובדה שמחשבות שינוי מחשבה באות והולכות. אפשר לבחור במחשבות מיטיבות מאשר בכאלו שמובילות לאכילה לא מתוכננת. -- אפשר לווסת את עוצמת הרגש על ידי שינוי רגש תרגול נשימות ושיח פנימי מיטיב. -- אפשר לבחור בפעולה מיטיבה שאיננה שינוי תגובה אכילה, כגון יציאה להליכה, שיחה עם חברה, אמבטיה מפנקת ועוד. התמקדות הליווי בקליניקה במקרים כאלו היא לא במה כדאי או לא כדאי לאכול, אלא במה היא הדרך המיטיבה להתמודד עם עוצמת הרגש שמובילה לחיבור הכמעט אוטומטי לאוכל. לדוגמה: במסיבת יום הולדת משפחתית המטופלת אכלה כמה קינוחים והרגישה רע פיזית ונפשית, מוצפת ברגשות אשם ובמחשבות של הלקאה עצמית בתום המסיבה. בטיפול פירקנו את המצב שבו התקיימה האכילה הרגשית בכדי ללמוד ממנו להבא. כאשר התבוננו על היום שקדם למסיבה, הבחנו בפרטים טכניים אחדים ובמחשבות שליוו את המטופלת לאורך היום: המטופלת ישנה מעט שעות ולכן הייתה עייפה מאוד, מה שהשפיע על התיאבון שלה לאורך היום; היא כמעט ולא אכלה במהלך היום כיוון שהתמקדה בארוחה שתהיה במסיבה; כשהגיעה למסיבה גילתה שמגוון האפשרויות עבורה מצומצם ולכן אכלה מעט. כשהגיעו הקינוחים רמת הרעב שלה הייתה גבוהה מאוד והיא אכלה מהם הרבה. עקב כך חשה תחושת בחילה; המטופלת תיארה שבתום האכילה הרגשית ייסורי המצפון והכעס שלה על עצמה היו קשים הרבה יותר מכאב הבטן. היא תיארה מחשבות שונות, כגון למה זה מגיע לי? אני לא מספיק חזקה. התבוננות מהצד על המצב החזירה למטופלת את תחושת הבחירה על ההתנהלות היומית שלה. ביחד בחנו היכן היה אפשר להתערב ולשנות מבעוד מועד בכדי להגיע למסיבה ברמת רעב נינוחה, לבחור אם לאכול את הקינוחים ממקום מושכל ומודע לתחושות הגוף ולשים לב למחשבות שצפות במהלך הארוחה. השילוב של רגש ואוכל הוא טבעי עבור כולנו. המניע הוא זה שקובע אם האכילה תהיה רגשית ואימפולסיבית או שהיא תקרה מתוך בחירה. לכל אחת יש את היכולת לבחור את הבחירה המיטיבה עבורה בטווח הקצר והארוך. ולפעמים הבחירה תהיה שוקולד גילי היא דיאטנית קלינית המטפלת בנערות ונשים עם אנדומטריוזיס, אדנומיוזיס ושלפוחית כאובה. היא מרכזת קורס תזונה ואנדומטריוזיס מטעם עמותת עתיד, מרצה בקורס אכילה רגשית במכללת רידמן ומנחה סדנאות אכילה מודעת. דיאטנית קלינית. מודעות -- עמוד פייסבוק: גילי פז באכילה. אנדומטריוזיס רשימת מקורות 1. Roth, G. (1991). When Food is Love. Plume 2. Diagn Pathol. 2014 Sep 26;9:184. 3. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol. 2013 Jul;169(2):162-71. 4. J Obstet Gynaecol Can. 2009 Dec;31(12):1159-71. 5. Lagana, A.M. . Int J Womens Health 2017.

RkJQdWJsaXNoZXIy NjQ4MTM=