UP TO DIET - גיליון מספר 7 - יוני 2019

UP TO DIET | 6.2019 תזונה בקרב אוכלוסיות מוחלשות - 03 - תחילה נגדיר מהו ביטחון תזונתי. ), ביטחון Food Summit World לפי פסגת המזון העולמית ( תזונתי הוא מצב שבו יש לאדם, במשך כל הזמן, נגישות פיזית וכלכלית בדרכים מקובלות לכמות מספקת של מזון מזין ובריא, המתאים לצרכיו ולהעדפותיו התזונתיות, באופן המאפשר לו קיום חיים פעילים ובריאים. מנגד, אי ביטחון תזונתי הוא מצב של זמינות מוגבלת של מזון, ואי יכולת לרכוש באופן סדיר ובדרכים מקובלות .)2( מזון בכמות מספקת ובאיכות הראויה מה המשמעות הבריאותית של אי ביטחון תזונתי? למצב של אי ביטחון תזונתי השפעה ישירה על תזונתם של האנשים הנמצאים בו. תזונה לא הולמת היא בעלת השפעות בריאותיות נרחבות כגון השמנה, מחסור בוויטמינים ובמינרלים, וסיכון גבוה יותר לחלות במחלות כרוניות דוגמת יתר לחץ דם, סוכרת, מחלות לב וכלי דם, .)4,3( ואנמיה על פי סקר ביטחון תזונתי שערך המוסד לביטוח לאומי מאוכלוסיית מדינת ישראל חיים באי 18.8% ,2012- ב 30.9% . מהם באי ביטחון תזונתי ניכר 8.6% , ביטחון תזונתי מהם 11.7% , מהילדים בישראל חיים באי ביטחון תזונתי באי ביטחון תזונתי ניכר. התופעה של אי ביטחון תזונתי בולטת במשפחות גדולות ילדים ויותר), במשפחות ערביות ובמשפחות 4 (שבהן חד-הוריות: קרוב למחציתן של הקבוצות הללו נמצאות .)5( באי ביטחון תזונתי על הקשר בין אי ביטחון תזונתי ודפוסי תזונה במחקר שנערך על ידי מאיירס-ג'וינט-מכון ברוקדייל ובחן את בעיית הביטחון התזונתי והקשר 2003 בשנת לדפוסי תזונה, נמצאו הבדלים משמעותיים בכמות, בסוג ובמגוון המזונות שצורכים אלה שדיווחו על ביטחון תזונתי בהשוואה לאלה שדיווחו על מצב של אי ביטחון תזונתי חמור. משקי הבית שדיווחו על אי ביטחון תזונתי חמור צרכו כשליש עד כשני שלישים מכמות העוף, הבשר, הדגים, הפירות, הירקות ומוצרי החלב לעומת משקי הבית תפריטם של אלו הסובלים שדיווחו על ביטחון תזונתי. מאי ביטחון תזונתי דל ברכיבי תזונה חיוניים כגון חלבון, .)1( וחומצה פולית B 12 ברזל, סידן, ויטמין באותו מחקר נמצא ששיעור הסובלים מאנמיה, מסוכרת ומאוסטאופורוזיס היה גבוה יותר באופן מובהק בקרב משקי בית הסובלים מאי ביטחון תזונתי חמור לעומת משקי בית שחיים בביטחון תזונתי. בהמשך לכך, נייר המדיניות "דפוסי ההוצאה על מזון בישראל" מטעם מכון טאוב עקב אחר רמת ההוצאה על מזון לפי עשירונים והשפעתה על התזונה. בנייר המדיניות נמצא שעם ירידת ההכנסה לנפש, נוטים משקי הבית לשמור על רמת הוצאה יציבה יחסית על בשר, עופות, לחם, מוצרי בצק ושמנים צמחיים, אך נוטים לוותר על צריכת ביצים, צריכת מוצרי חלב וצריכת ירקות ופירות, .)6( המהווים בסיס לתזונה ים תיכונית נכונה על פי נתוני הביטוח הלאומי, יותר ממחצית האנשים הנמצאים במצב של אי ביטחון תזונתי נעזרים בעמותות RD BSc מורן קילזי וסמדר הוד עובדיה, דיאטניות זה מכבר ידו ע כי הקשר ב י ן תז ו נה, בר יאו ת ו מצב כלכל י הוא קשר הדוק, ב ו כל רכי ב משפי ע ע ל האחר. אנש ים המג י ע ים מרקע ס וצ י ו-אקו נ ו מ י נ מ ו ך נ מצאים בס יכו ן של צר יכת מז ו ן ב לת י מתאי מה לצו רכיהם התז ו נ ת י ים. ב ו ל ט בע יקר הס יכו ן שבצר יכה נ מ וכה .)1 ( מדי של ו י טמ י נ ים ו מ י נ ר ל ים ש ו נ ים, כת וצאה מצר יכה נ מ וכה י חס י ת של מז ו נ ו ת טר י ים

RkJQdWJsaXNoZXIy NjQ4MTM=