UP TO DIET - גיליון מספר 7 - יוני 2019

- 14 - .)17( במתן תוספת יוד לילדים הסובלים ממחסור ביוד מינרל הנמצא בבשר, בהודו ובקטניות. אנמיה ברזל. .4 מחוסר ברזל מקושרת לעייפות ולירידה בריכוז ובזיכרון. מחסור בברזל מקושר לירידה בתפקודים פסיכולוגיים כתוצאה מהפחתה בפעילות של אנזימים המכילים ברזל במוח. בנוסף מקושר מחסור בברזל לשינויים במיאלינציה של נוירונים ובמטבוליזם של דופמין, שינויים שמתרחשים כאשר המחסור בברזל היה בחודש הראשון לאחר הלידה. ככל שקיים מחסור בברזל בשלב מוקדם יותר בילדות, כך ) סיכם במאמרו 18( הנזק הקוגניטיבי חמור יותר. לוזוף חודשים 24-6 כי "יש ראיות משכנעות שלתינוקות בני עם אנמיה מחוסר ברזל ייפגעו יכולות קוגניטיביות, מוטוריות, חברתיות-רגשיות ונוירופיזיולוגיות בטווח הקצר והארוך". הוכח שתיסוף ברזל לסובלים מאנמיה .)17( משפר את התפקודים הקוגניטיביים אפשר לחלק באופן סכמטי את המזונות לשתי קטגוריות: מזונות המוגדרים כמזון "אור ירוק" להתפתחות מיטבית של הדור הצעיר, ומזונות "אור אדום" המצויים בקשר הפוך להתפתחות קוגניטיבית, ומהם כדאי להימנע במהלך ההיריון ולחנך מגיל צעיר לצריכה מוגבלת שלהם. במקביל להנחיות התזונתיות חשוב להקפיד על שינה מספקת ועל אורח חיים ספורטיבי. פעילות גופנית שגורם IGF -1 מובילה לשחרור כמויות גדולות של הורמון . BDNF לייצור כמויות גדולות יותר של החלבון חלבון זה משפיע על הזיכרון ומצב הרוח. פעילות גופנית מגבירה חיבורים עצביים, משפרת העברת מידע ותפקוד .)20( קוגניטיבי וגורמת למוח לפעול במהירות וביעילות כולנו רוצים "מוח בריא בגוף בריא", לעצמנו ובוודאי לילדינו. לשם כך, יש להזין את הגוף בתזונה מאוזנת ופונקציונלית למוח, לדבוק באורח חיים ספורטיבי ובשינה מספקת שיעניקו לנו בסיס לחיים איכותיים יותר ולגידול ילדים בריאים, רגועים ומאושרים. תורי הדיאטנית היא בוגרת החוג למטבוליזם ולתזונת האדם בבית הספר לרפואה, האוניברסיטה העברית. כיום היא מרצה באוניברסיטת אריאל שבשומרון, אחראית סטאז' במחוז ירושלים בקופת חולים לאומית, ויועצת תזונתית לארגון מגדלי הדגים בישראל. tori.gold@gmail.com מרכיב המקושר לשיפור תפקוד קוגניטיבי מומלץ לצרוך באופן קבוע בתזונה 3 אומגה כולין B 12 ויטמין טירוזין יוד ברזל D ויטמין מזונות מומלצים דגי בורי, מקרל, פורל, סלמון. ביצים. ביצים, בשר, דגי טונה, בורי, פורל, סלמון וקרפיון. שמרי בירה, יוגורט. דגים, עוף, קטניות ואגוזים. גבינות עיזים וכבשים, אצות ביצים, דג בורי, בס, פורל, בקלה וסלמון. בשר, הודו, דגי טונה, סרדין וקרפיון. קטניות, טחינה, אגוזים וביצים. דגים כגון אמנון, בורי, מוסר, סלמון, הרינג ומקרל. שמן דגים, מוצרי חלב מועשרים וביצים. מרכיב המקושר לעיכוב בהתפתחות קוגניטיבית להימנע מצריכה לא מאוזנת שומן טראנס אלכוהול ניקוטין עופרת נחושת כספית אלומיניום מזונות לא מומלצים ג'חנון, מלוואח, בורקס, קרואסון, בצק עלים. שתייה חריפה המכילה אחוזי אלכוהול גבוהים. חצילים, עגבניות, פלפל ירוק, תפוח אדמה. עשוי להימצא באזורים בעלי זיהום אוויר בירקות עליים, דגניים, כליות, צדפות ויין מים במקומות בהם הצינורות חלודים, איברים פנימיים בבקר. דגים מסוימים כגון דג חרב, טילפיש, כריש, מקרל מאזור מקסיקו, בס מצ'ילה וטונה אלבקור. תפוחי אדמה ותרד. השימוש בכלים מאלומיניום עשוי להגדיל את כמויות האלומיניום במזון. )19(

RkJQdWJsaXNoZXIy NjQ4MTM=